Wat te doen na de landing

Het is  gelukt! Het vliegtuig strijkt neer op de landingsbaan, en je bedenkt je dat je nu toch echt in een ander land bent. Gaaf hoor! Maar dan vraag je je af; hoe gaat dat dan zo dadelijk? Met het uitstappen en koffers ophalen? Wees gerust, meestal wordt je volledig door dit proces heen gegidst. […]

Het is  gelukt! Het vliegtuig strijkt neer op de landingsbaan, en je bedenkt je dat je nu toch echt in een ander land bent. Gaaf hoor! Maar dan vraag je je af; hoe gaat dat dan zo dadelijk? Met het uitstappen en koffers ophalen? Wees gerust, meestal wordt je volledig door dit proces heen gegidst. Om je toch een beetje voor te bereiden zijn hier een aantal stappen die doorlopen worden na de landing.

plane-170272_640

Fantastisch! Het vliegtuig is geland. Wat nu? Voordat jij ook maar iets hoeft te doen gaat het vliegtuig eerst naar een gate of andere uitstapplaats taxiën. Veel mensen zullen tijdens het taxiën al op proberen te staan, maar ik wil je dit i.v.m. de veiligheid sterk afraden!  Zodra het vliegtuig naar de plek van bestemming toe is gereden is er nog tijd genoeg om je tas uit het rek boven je te pakken en in de rij naar buiten aan te sluiten. Wees vooral relaxt, ook al drukken mensen, het gaat nu eenmaal niet sneller dan het gaat. Zodra jij en je tas dan rustig het vliegtuig uit zijn gelopen en door de gate (of op een andere manier naar de plek waar je moet zijn) zijn gegaan, kunnen meerdere scenario’s spelen. Als jij een vlucht binnen Europa hebt, kijk dan naar punt 1, en als je een intercontinentale vlucht neemt, ga dan voor optie 2.

  1. Het proces na een Europese vlucht op een vliegveld is vrij simpel. Nadat je door de gate bent, volg je de hal. Het kan zijn dat die nog uitkomt bij een soort van paspoortcontrole, maar meestal kun je direct doorlopen naar de bagagehal. In de bagagehal zijn vaak meerdere ronde lopende banden, waarop na verloop van tijd jouw bagage ook op verschijnt.

‘Maar op welke band verschijnt mijn bagage dan?’

Jouw bagage vind je op de band waar óf jouw vluchtnummer bij staat, óf waar de letterlijke vlucht boven staat. Bijvoorbeeld, wanneer je vanaf Schiphol gevlogen hebt, staat er ‘Amsterdam’ boven de bagageband. Wanneer jij dan je bagage in handen hebt gekregen kun je doorlopen naar de aankomsthal, waar je of opgewacht wordt door iemand die je op haalt.  Wanneer dit niet het geval is heb je meerdere opties. Je kunt naar buiten lopen en een taxi aanhouden, of je kunt even navraag doen naar het openbaar vervoer. TIP! Als je toch al van plan bent het openbaar vervoer te gebruiken op jouw plek van bestemming is het handig om van te voren uit te zoeken hoe het er werkt.

  1. Wanneer jij een intercontinentale vlucht hebt is het proces iets langer en het vervoer van en naar plekken toe kan erg verschillen. No pressure, je zult tijdens dit alles aan alle kanten beveiliging en staf zien, en deze mensen zullen je echt alle goede kanten op gidsen.

Grofweg gaat het proces als volgt: het begint bij een korte gezondheidsinspectie. Er wordt even kort gekeken of je goed in orde bent, en als dat niet direct het geval is, wordt je verder onderzocht in een quarantaine kamer.

Daarna komt de paspoort- en visumcontrole (de douane, zogezegd). Ambtenaren kijken of jouw paspoort en visum in orde zijn en vragen vaak ook van je om ‘fingerprints’ achter te laten en in een grappig apparaatje te kijken dat een scan van je ogen maakt.

Wanneer dit achter de rug is ga je door naar de bagagehal. Daar vind je jouw bagage op de lopende band waar jouw vluchtnummer óf plaats van vertrek (dus, bijvoorbeeld ‘Amsterdam Schiphol Airport’) op staat.

Met jouw bagage in de hand loop je door daar afgifte goederen, waar je eventuele invoerkosten moet betalen voor dingen die jij mee het land in wil nemen. Meestal is dit voor toeristen niks, dus maak je geen zorgen!

Wanneer dit alles achter de rug is ben jij vrij om door te lopen naar de aankomsthal en te beginnen met jouw bestemming te verkennen.

Heel veel plezier, en een goede reis gewenst!

Artikel geschreven door Anne-Marie van Boeckel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *