Zo bespaar je op je vliegticket

Reizen is leuk, dus daar heb je wel wat voor over. Je portemonnee moet het alleen wel aankunnen. En dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig kun je op veel dingen besparen, zowel voor als tijdens je reis. Eén van die dingen is je vliegticket. Vaak een grote som geld die je al een tijd voor […]

Reizen is leuk, dus daar heb je wel wat voor over. Je portemonnee moet het alleen wel aankunnen. En dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig kun je op veel dingen besparen, zowel voor als tijdens je reis. Eén van die dingen is je vliegticket. Vaak een grote som geld die je al een tijd voor je reis af moet tikken. Soms zelfs zo ongeveer de helft van je totale reissom. De ideale kostenpost om op te besparen, dus. Het kan je behoorlijk wat tijd kosten, maar dan heb je ook wat.

  • Flexibele data
   De data waarop je reist zijn van grote invloed op de prijs van vliegtickets. Er zijn hele theorieën over de goedkoopste dag om te boeken én te vliegen. Toch is dat niet het enige. Gebruik de vliegticketscanner voor meerdere dagen of zelfs meerdere maanden. Dit is natuurlijk alleen als je ook echt flexibel weg kunt, maar dan kun je er wel behoorlijk mee besparen.
  • Vliegvelden
   Staar je niet blind op dat ene vliegveld vlakbij je bestemming. Soms zijn er veel goedkopere opties naar andere vliegvelden. Als je een auto huurt, scheelt dit waarschijnlijk niet zoveel. En anders is er meestal ook wel openbaar vervoer van en naar het vliegveld. Zoek dit wel goed uit, want anders kost het je uiteindelijk alsnog meer. Verder beschikt ook Nederland over meerdere vliegvelden. En soms is het zelfs nog dichterbij en goedkoper om vanuit België of Duitsland te vliegen.
  • Bagage
   Reis zo licht mogelijk. Het liefst met alleen handbagage, want dat is gratis. Zoek op internet inpaktips en je komt een heel eind. Het is een kunst die te leren valt. Als je het maar vaak genoeg doet, alhoewel dat ook wel weer geld kost. Moest je nou echt meer bagage nodig hebben, kies dan bewust. Je vliegmaatschappij, maar ook je koffer en het gewicht. Bekijk per vliegmaatschappij wat ze aanbieden en tegen welke prijs en bepaal dan wat je meeneemt.

 • Neem de tijd
  Boek niet direct op de dag dat je de bestemming van je reis bedacht hebt. Zoek eens geduldig de prijzen van de tickets op. Volg de eerste tips op, dus bekijk meerdere vliegvelden en data. Onthoud dan de goedkoopste prijs. Afhankelijk van hoe ver van tevoren je begint met zoeken, is het het best om regelmatig terug te keren naar dezelfde zoekopdrachten. Dan krijg je een gevoel bij de prijzen en merk je het als een vliegticket in prijs daalt of stijgt. Zo herken je dus ook al gauw een écht goedkope vlucht en kun je hem boeken. Houd je van een risico? Boek hem dan nog steeds niet direct, maar wacht nog een dagje af. Het kan zijn dat de prijs nog verder daalt. Zo niet, dan baal je, maar dat is het risico van het vak.
 • Browser
  Je browser onthoudt je zoekopdrachten en zo kan het zijn dat je vluchten duurder worden. Om dit te zien, kun je dezelfde zoekopdracht op twee apparaten openen. Op de ene, waar al regelmatig gezocht is naar deze vlucht, zal de prijs hoger zijn dan bij degene waar deze tickets nog niet gezocht zijn. Dit kun je op meerdere manieren omzeilen. Je kunt bijvoorbeeld incognito zoeken en al je cookies en browsergegevens steeds wissen. Misschien is het wel het handigst om gewoon meerdere keren van apparaat te wisselen bij het zoeken. Of gebruik eens een openbare computer.
 • Aanbiedingen
  Ok, het is heel logisch, maar hij hoort er toch bij. Ook vliegtickets zijn regelmatig in de aanbieding. Je kunt al de vliegmaatschappijen in de gaten houden, liken op Facebook of op hun nieuwsbrieven abonneren. Deze speciale prijzen komen vaak ook terug in de prijsvergelijkingen, dus dat is nog wel het handigst om te gebruiken.

Artikel geschreven door: Marion van Vugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *